Pages

lauantai 15. lokakuuta 2011

Rastaa ja munkkeja

Tutkimusryhmämme sai käsiinsä Niina Within Kaakkois-Aasian matkaltaan (tai pikemminkin matkallaan) kirjoittaman kirjan Rastaa ja munkkeja, haltioitui sen rennosta tyylistä ja otti yhteyttä Niinaan haastettelun muodossa.

 Vietnamilainen mummo. Kuva Niina Within arkistoista.

Hei Niina, kerro alkuun, miten Rastaa ja munkkeja -kirja syntyi ja miten sait siitä niin elävän verrattuna perusmatkaoppaisiin?

- Idea syntyi siitä, että olin ensimmäisellä reissullani Brasiliassa (josta Niina myös kirjoitti ”Rahtilaivalla Brasiliaan”-kirjan, toim.huom.) ja kirjoitin sieltä matkauutisia tuttujen sähköpostiin; kerroin muille, mitä olin nähnyt ja tehnyt. Kirjoittaaminen oli mukavaa ja asiat jäivät myös muistiin itselle.

- Ihmiset sitten lukivat paljon matkakirjeitä ja välittivät niitä toisilleen. Eräs matkatoimisto halusi jutut sivuilleen ja sisältö alkoi leviämään. Ihmiset tykkäsivät lukea kirjeitä, ja ne oli kirjoitettu aina kokemushetkellä, ”päivä kerrallaan”-metodilla kerran viikossa.

Oma reittimme on tällä hetkellä Bangkok-Ho Chi Minh City-Pnohm Pehn-Siem Reap-Don Det-Pakse. Tuleeko reitiltä äkkiseltään mieleen mitään tutustumisen arvoisia kohteita, joita ei turistioppaissa mainita?

- Doc Let beach, Nha Trangista 35 kilometriä pohjoiseen. Rauhallinen ranta ”paljain jaloin ilman kelloa”-mentaliteetilla. Kambodzasta Vietnamiin Mekongia pitkin laivalla oli myös hienoa kulkea ja pysähtyä matkan varrella muutamassa kylässä. Olin ainoa länsimaalainen kylissä ja kulttuuri tuntui aidommalta. Kelluvat markkinat olivat loistavia Vietnamissa päin, toisin kuin Bangkokissa.

Jos Kaakkois-Aasian kokemuksesi pitäisi kiteyttää yhdellä lauseella, miten sen kiteyttäisit?

- Yllättävän helppoa ja turvallista eksotiikkaa kuitenkaan unohtamatta.

Mitä asioita Kaakkois-Aasiaan matkustaville liioitellaan?

- Tauteja. Perushygienialla selviää. Vatsatauteja ei itselleni tullut. Ruoka ei ollut niinkään tulista kuin väitetään. Ruokakulttuuria liioitellaan sikäli.

ChangeX:n yksi teesi on, että muutos on väistämätön. Muuttuuko länsimainen ihminen Kaakkois-Aasian kulttuureissa?

- Muuttuu ainakin siksi ajaksi, kun on siellä. Hektisyys vähenee. Ei olla koko ajan kellon kanssa liikenteessä. Näin varsinkin pidemmällä reissulla. Turhat stressin aiheet häviävät. Mutta kyllä ne valitettavasti palaavatkin usein. Toki sieltä jää yleinen ajatusmaailma ja maailmankatsomus, reissu avartaa tietenkin ja voi todeta, että ”onpa mahtavaa, että on tehnyt jotakin, joka on tuntunut merkitykselliseltä”. Lapsien jälkeen merkittävin asia elämässäni.

Mitä rinkkaan tulisi pakata, jotta moisella reissulla pärjää?

- Vaatteita ei kannata ottaa valtavaa arsenaalia. Arvoesineitä ei ollut silloin itselläni juuri mukana. Kännykkä olisi ehkä hieman turha vieläkin. Se vie jotain reissaamisen eksotiikasta. Hyvät kengät ovat tärkeät. Itselläni oli vaelluskengät ja vaellussandaalit. Nyt menisin kevyempään versioon niissä. Mopojen kyydissä on turvallisempi olo varrellisilla tai umpikengillä. Lääkearsenaali on tärkeä sikäli, että se tuo turvaa vaikkapa yksin majoittuessa keskellä viidakkoa. Itselläni oli antibiootteja, joita en tosin tarvinnut, mutta olo oli turvallinen niiden avulla. Lisäksi tietenkin vatsa- ja kuumelääkkeet.

Itselläni on tavoite selvitä kahdeksalla kilolla kantamuksia eli käsimatkatavaroilla, uskotko sen olevan mahdollista?

- Uskon kyllä. Itselläni oli noin 10 kiloa mukana. Mitä vähemmän, sitä helpompi.

Luin, että Ho Chi Minhissä olisi myös jokin Khaosan Roadin tyyppinen travellerikatu, tiedätkö tästä tarkemmin?

- Ei niin selkeästi erottuva kuin Khaosan Road, nimeltään De Tham ja sen pari viereistä korttelia.
Vierailemillamme alueilla on varmasti aivan mielettömästi nähtävää, miten voimme keskittyä oleelliseen? Ts. mikä mielestäsi on siellä päin vähemmän oleellista?

- Mihin tahansa meneekin, niin esitteisiin ja opaskirjoihin ei kannata luottaa täysin - ne ovat paikallisessa mittakaavassa. Vähemmän kummoisia nähtäyvyyksiä ei tarvitse nähdä. Tarkoitan, että vaikkapa jokin suomalainen kaupunki voisi esimerkiksi mainostaa rintamamiesmuseotaan, joka paikallisesti olisi se suurin juttu, mutta valtakunnallisesti ei niinkään.

- Kannattaa myös kysellä muiden kokemuksia ja liikaa ei kannata myöskään suunnitella etukäteen.

Niinan loistava kirja on saatavilla kustantajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti