Rokotusten kartoitus ja ottaminen matkaa varten kävivät ainakin alkuun helpostikin. Täytin YTHS:n sivuilla terveyskartoituksen ja soitin heidän rokotus- ja matkailijaneuvontanumeroonsa. Keskustelun päätteeksi sain rokotereseptit lähtemään kotiini.
Seuraavaksi sovin opiskelijaterveydenhoitajamme kanssa rokotusten ottamisesta. Rokotukset tulee itse käydä ostamassa apteekista ja kiikuttaa terveydenhoitajalle pistettäväksi. Materiaali on jääkaappisäilytettävää, mutta oman jääkaappini lämpötilaheilahtelujen vuoksi haen rokotteet suoraan apteekista ennen rokotusten antamista. Rokotteiden jäätyessä niistä tulee käyttökelvottomia. Kirpaisisi ainakin miltei 300 euron Japanin aivokuumerokotteiden kohdalla.
Tarvittavat rokotukset riippuvat alueista, joilla aikoo vierailla. Change X:n suunnitelmissa on tarkastella ainakin Thaimaata, Laosia ja Kabodzaa. Mahdollisesti alueilla pyöritään myös maaseudulla, joissa tautiriskit voivat olla korkeammat. Itselleni tuli rokotusohjelmaan hepatiittien kaksoisrokote Twinrix (A- ja B-hepatiitit), Japanin aivokuume (Ixiaro) ja lavantauti. Malarialääkityksen otan myös matkalle.
Paljon olen lukenut esimerkiksi siitä, että Japanin aivokuume ei olisi niin välttämätön ja moni välttää myös malarialääkitystä sen tuottaman sekaisen olon vuoksi. Itse tosin ajattelen, että en saisi läheskään niin hyvin rauhaa alueilla, jos joutuisin jatkuvasti miettimään malariasääsken hyökkäyksiä. Rokote- ja lääkesatsin hinta pyörinee siellä 500 euron hujakoilla, mutta hinta ei kirpaise sitä faktaa vasten, että terveys on minulle aina pääasia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti