Pages

torstai 21. kesäkuuta 2012

Reissun TOP3

Listailen alle muutamia reissun TOP3-listoja.

TOP3 reissuvarusteet

1. Rahavyö. Vaatteiden alle, lähelle ihoa sijoitettavaan vyöhön on mukava pakata arvoesineet, kuten passi, pankkikortit ja isommat määrät käteistä. Esineet kannattaa vielä suojata suljettavaan pussiin, sillä hikoilu on näissä olosuhteissa taattua. Kestävää rahavyötä en ole vielä löytänyt Aasiasta enkä Suomesta.
2. Rinkka. On se vaan ollut monta kertaa säälittävää katsoa, kun porukka raahaa mitä huonoimmissa olosuhteissa järkyttävän isoja matkalaukkuja. 
3. Travel kit, joka sisältää niskatuen, silmälaput ja korvatulpat. Setti auttaa nukkumaan pahemmissakin paikoissa.

TOP3 kulkuneuvot:

1.    Omat jalat. Näitä käyttämällä pääsee näkemään vaikka mitä ja ilmaiseksi. Samalla tulee pientä kuntoilua. Tällä reissulla on tullut laitettua jalkaa toisen eteen varmasti satoja kilometrejä.
2.    Sleeping bus. Näitä on niin moneen lähtöön, mutta kun hyvä sattuu kohdalle, niin matka taittuu mukavasti nukkuen. Samalla säästää majoituskustannuksissa. 
3.    Halpalennot Aasiassa. Lentokoneella pääsee paikasta toiseen nopeasti ja Aasiassa jopa halvalla.

TOP3 järkyttäjät:

1.    Sotamuseo, HCMC, Vietnam: Paljon tarinoita ja kuvamateriaalia Vietnamin sodan hirveyksistä.
2.    Tuol Sleng –vankilamuseo (S-21), Phnom Penh, Kambodza: Toveri numero yhden, Pol Potin, järjestämän kidutuksen keskeisiä paikkoja. Kaikki kauheudet ovat tapahtuneet vain joitakin vuosikymmeniä sitten.
3.    Liikenneonnettomuus, Vietnam. Moottoripyöräpojat törmäsivät nokikkain auton kanssa silmiemme edessä ja olimme melkein itse törmäyksen kohteena.

TOP3 matkaelektroniikka

1.    Kamera, jolla kuvata muistot talteen. Minulla oli matkassa vain pieni digikamera, Canon Ixus 220 HS (12,1 megapikseliä). Kiitosta se saa hyvästä hinta/laatu-suhteesta, pienestä koosta (helppo kantaa mukana) sekä hyvälaatuisesta HD-videokuvasta. Miinusta tulee siitä, että musta mattamaalipinta on alkanut kulua pois jo puolen puoden käytön aikana. Erityismaininta kolmevuotisesta takuusta, jonka sain jälleenmyyjältä. Lisävarusteina minulla on matkassa kaksi vara-akkua ja kolme 8 gigatavun muistikorttia.
2.    Kannettava tietokone. Pakko oli ottaa kone mukaan, koska sitä tarvitsee opiskeluhommissa. Reissussa pääsee myös mukavasti pitämään yhteyttä koti-Suomeen Facebookilla ja Skypellä sekä blogia päivittämään. Wifi löytyy lähes jokapuolelta Kaakkois-Aasiaa, tosin yhteys on usein tuskastuttavan hidas. Minulla on mukanani Lenovon S205 Ideapad. Jälleen tulee hinta/laatu-suhteesta kiitosta. 11 tuumaiseen näyttöön olen tottunut hyvin ja pienen kokonsa ansiosta kone kulkee mukavasti matkassa. Joidenkin näppäinten paikkoihin totuttelu vei hiukan aikaa. Näyttö vaikuttaa helposti naarmuuntuvalta. Elokuvia ei pysty katselemaan  tärisevissä olosuhteissa.
3.    MP3-soitin. Matkustaessa aikaa saa kulutettua mukavasti kuuntelemalla mielimusiikkiaan. Otin matkaan vanhana Trekstor-merkkisen soittimeni, joka kuitenkin hajosi, kun pudotin sen asfalttiin. Laitteen näyttö oli myös hieman huono, mutta muuten hintansa väärti peli ja neljän gigan kapasiteetti riitti hyvin.

TOP3 kirjat, jotka luin reissussa

1.    Lance Armstrongin elämäkerta. Enpä tiennyt pyöräilystä juuri mitään ennen kirjan lukemista. Lance kertoo, kuinka selvisi 25-vuotiaana taistelusta syöpää vastaan ja nousi moninkertaiseksi Tour de France –voittajaksi.
2.    Air Babylon. Hauska ja viihdyttävä kirja, joka kertoo lentokenttähenkilökunnan työstä. Kirja kertoo tositarinoita kulissien takaa ja paljastukset ovat hauskoja, mutta myös karmivia. Jos epäilet lentämistä, älä lue tätä. Ja muista kohdella lentoyhtiöiden henkilökuntaa kunnolla jo lähtöselvityksessä. Muuten matkastasi saattaa tulla erittäin ikivä esimerkiksi matkustamohenkilökunnan laittaessa sinut istumaan ikävimmän asiakkaan viereen, pieraisee naamallesi koneessa tai pyörittää pihvisi vessan lattialla ennen tarjoilua tai lisää juomaasi laksatiivia.
3.    Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner, Freakonomics – A Rogue Economist Explores The Hidden Side Of Everything. Kirjassa käsitellään erilaista taloustiedettä, mm. kumpi on vaarallisempi, uima-allas vai käsiase.

TOP3 riisimätöt

1.    Fried rice chicken with cashew nuts, Thaimaa. Miksi cashew nut -settiä ei saa Malesiasta?
2.    Fried rice with satay, Indonesia. Satay-lihatikut ovat parhaimmillaan erittäin herkullisia marinadin ansiosta.
3.    Sweet and sour chicken with rice, Hola Café, Penang Malesia. Viiden ringitin annos toimi minulla koko reissun ajan.

TOP3 muita huippuruokia Kaakkois-Aasiassa

1.    Naan-leipä ja tandorin kana, intialaiset ravintolat mm. Penangilla Little Indiassa, Georgetownissa. Pakko maistaa!  Syö käsin, kuten paikalliset, se on helpointa. Ja on halpaa.
2.    Grillivartaat, Koh Tao, Thaimaa. Edulliseen 120-150 bahtin hintaa sai kaksi varrasta (valittavana kanaa, possua ja nautaa), jotka sisälsivät myös hedelmiä ja vihanneksia. Grillausmarinadi saa varsinkin kanan maistumaan mahtavalta. Annokseen kuului myös uuniperuna ja salaattia.
3.    Pancake, saatavilla ympäri Kaakkois-Aasiaa katukojuista. Pannukakun saa mieleisillään täytteillä, kuten vaikkapa banaanilla. Esimerkiksi Koh Taolla annoksen valmistamiseen kuului oleellisena osana kokin oma show. Gili Trawanganilla ruokatorilta ostettu jälkkäri-pannari taas oli niin iso, etten kyennyt syömään sitä kokonaan.
Kun aasialainen ruoka alkaa kyllästyttämään, niin silloin vedetään mättöä naamariin.

TOP3 roskaruoat:

1.    Black Cat, Ho Chi Minh City, Vietnam: Reissun parhaat burgerit. Erikoisuutena 1,5 kiloa painava hampurilainen.
2.    PizzaExpress, Hong Kong: Kallis, mutta reissun parhaat pizzat.
3.    Hungry, Vientiane, Laos: Tuoreita burgereita katukioskista edulliseen hintaan!

TOP3 kaupungit Kaakkois-Aasiassa

1.    Singapore, Kaakkois-Aasian helmi ja kehittynein kaupunki. Kiiteltyjä kohteita ovat mm. eläintarha ja Universal Studios. Kallis.
2.    Hong Kong (sijaitsee kylläkin Kiinassa). Tarjoaa monenlaisia tunnelmia kiinalaiskortteleissa ja pilvenpiirtäjien väleissä ihmetellessä.
3.    Bangkok tarjoaa jokaiselle jotakin. Kulttuurinnälkäisille riittää nähtävää ja shoppailuhenkisille ostettavaa niin tavarataloista kuin toreiltakin. Kiitosta erityisesti Sky-trainista ja jokiveneistä, jotka helpottivat liikkumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti