Pages

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Angry Birds flying high

Aika: 3.-5.6.2012
Paikka: Singaporen tasavalta Malakan niemimaan kärjessä
Valuutta: Singaporen dollari SGD, paikallisesti lyhenne S$ (1 SGD on noin 0,60 euroa)

Luennot on USM:ssa lusittu ja edessä on vapaa viikko tenttiin lukemista varten, mikä tarkoittaa sitä, että vaihtarit suuntaavat retkilleen ympäri Kaakkois-Aasiaa. Osa porukasta nauttii Laosista, osa Vietnamista ja onpa Hong Kongiinkin matkaajia. Minä taas suuntasin viikonlopuksi Kluangiin, Malesian eteläosaan Malesian lentisliigan turnaukseen. Näistä lentiskarkeloista kirjoittelen myöhemmin lisää, mutta nyt on päällimmäisenä mielessä Singapore. Saavuin tänne suoraan sunnuntai-iltapäivänä turnauksesta pelikaverin kaverin kyydillä, joten matkanteko taittui joutuin turnauspaikalta Kluangista, josta kilometrejä kertyi Singaporeen reilut sata.

Mukava malesialainen Jeffrey, joka työskentelee Singaporessa, autoili vähiten ruuhkaista reittiä pitkin ja rajamuodollisuudet sujuivat mukavasti autosta nousematta. Jeffrey halusi näyttää minulle yhden suosikkipaikoistaan, Tanjongin rannan Sentosassa, jossa hänen kaverinsa pelailivat rantalentistä. Piitsit näyttivät oikein mukavilta ja alueella oli useita rantalentiskenttiä ja paljon pelaajia pelaamassa. Ensimmäinen fiilikseni oli suru. Suru siksi, että aloin harmitella, miksi en tullut Singaporeen vaihtoon. Tämä paikka vaikutti siltä, johon meikäläinen olisi sopeutunut loistavasti. Rantameininkiä oli kuin Pyynikillä kesän kuumimpina päivinä!

Tällä kertaa ei valitettavast ollut aikaa pelailla rantapalloa Singaporessa, vaan Jeffrey auttoi minua yställisesti ja olisi vielä rahaakin lainannut. Kiitin ja sanoin, että jättäisi minut pois kyydistä jossain alueella, josta voisin katsella edullista majoitusta. Jäin pois Clarke Quayssa, nostin automaatista Singaporen dollareita ja kirjauduin sisään reppureissaajille suunnattuun hostelliin. Siellä otin törkeän hintaisen, 80 dollaria maksavan huoneen, koska halusin nukkua turnausviikonlopun jälkeen kunnolla. Hintaan kuului aamupala, joka osoittautui pelkäksi kahviksi ja paahtoleiväksi.

Ilta kului matkustaessa MRT:llä (Mass Rapid Transit) Raffles Placelle, jossa katselin hienoja näkymiä ja valaistuja pilvenpiirtäjiä. Jatkoin matkaa samaisella kulkuvälineellä Little Indiaan, jossa olin ajatellut ruokailla. Kadut olivat täynnä intialaisia miekkosia, jotka norkoilivat kadunkulmissa. Naiset loistivat poissaolollaan alueella. Astelin erääseen intialaiseen ravintolaan sisään ja setille tuli hintaa vajaat 10 paikallista dollaria. Ei aivan halpaa siis. Tämän jälkeen vetäydyin levolle.

Pilvenpiirtäjiä Singaporen yössä.

 


Päiväni Singaporessa

Seuraavana aamupäivänä satoi vettä, joten odottelin mahdollisuutta ulos lähtemiseen hotellihuoneessani, jossa tein suunnitelmia tulevalle päivälle. Sateen tauottua kirjauduin ulos hotellista, mutta jätin rinkkani sinne säilöön. Otin MRT:n yhden pysäkin päähän China Towniin, jossa katselin hetken paikkoja ja aloin haeskella soveltuvaa ruokapaikkaa. Pian löysin katukeittiömestan (hawker center), jossa myös paikalliset ruokailevat. Erilaisissa kojuissa oli tarjolla monenmoista ruokaa kohtalaisen edulliseen hintaan alkaen muutamasta dollarista. Kojuista löytyy kirjain A:sta D:hen, joka kertoo paikan hygienian tasosta. A on paras paikka hygienialtaan, mutta sanotaan, että B on kaikista paras, koska niissä ei keskitytä liikaa hygieniaan ruoan kustannuksella.

China Townista otin MRT:n HarbourFrontiin, josta jatkoin cable carilla Sentosan saarelle. Paluun sisältävä lippu maksoi 29 dollaria ja aikaa saarelle siirtymiseen kuluu noin viitisen minuuttia. Vaikka korkealla menevästä cable carista näkee mukavasti maisemia, on se hieman tyyris vaihtoehto. Kuten monessa muussakin maassa Kaakkois-Aasiassa on tullut havaittua, Angry Birds on kova juttu! Toivottavasti Rovio saa tästä hypestä edes jotain rojalteja kotiin, sillä Angry Birds krääsää myydään joka puolella ja joka lähtöön. Singaporessa cable car oli varustettu Angry Birds -teemalla. Minä taas olen saanut täällä joukkuetovereiltani lisänimen Angry Bird.

Saarelle pääsee myös siltaa pitkin kävellen tai HarbourFrontilta monoraililla, joka olisi huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Santosan saarella on monenmoista turistipaikkaa tarjolla, joskin hintataso on korkea. Saarelta löytyy paljon tekemistä ja näkemistä, mm. Universal Studio, johon sisäänpääsy on noin 40-50 euroa. Minun valintani oli suunnata Underwater Worldiin, johon lippu kustansi 25,90 dollaria. Hintaan sisältyi pääsy delfiinien esitystä katsomaan.

Delfiinien ja parin hylkeen show oli kohtalaisen hauska, mutta hiukan lyhyt. Underwater Worldissä oli nähtävillä monenmoisia, harvinaisempiakin meren ja makean veden eläviä pienistä riuttakaloista haihin ja rauskuihin asti, joita pääsi jopa koskettamaan, koska ne oli tehty vaarattomiksi. Paikka oli käymisen arvoinen, mutta tunnelmaa latisti turistien paljous, mikä ihmetytti näin maanantaina. Liekkö täällä Aasiassa jo lomakausi alkanut.

Katselin vielä Santosaa jonkin aikaa ja saarelta löytyy esimerkiksi 37 metrinen leijonan pää –patsas, jonka sisään ja suuhun asti pääsisi hissillä 8 dollarin maksua vastaan. Tähän koukkuun en kuitenkaan tarttunut, vaan suuntasin takaisin cable carille ja MRT:llä hakemaan rinkkaani varastosta Clarke Quaysta.

Tavaroineni siirryin MRT:llä Bugisin alueelle, jossa otin Sleepy Sam’s Backpacker Hostellista dormista sängyn. Paikka sijaitsee Bussorah Streetillä lähellä Sultan moskeijaa. Jos etsii backpacker tunnelmaa, niin tämä on hyvä paikka. Henkilökunta on erittäin ystävällistä. Sijaintikin on hyvä, vajaassa kymmenessä minuutissa kävelee Bugisin MRT-asemalla ja vain vähän pidempi matka on Golden Mile Complexiin, josta Malesiaan menevät ja sieltä saapuvat bussit liikennöivät. Bugis Junction -ostoskeskus sijaitsee myös lähellä, ja jos kävelemisestä pitää, niin Marina Baykin on vajaan tunnin tallustelun päässä ja matkalla voi katsella nähtävyyksiä.

Päivän kustannukset:
Aamiainen: Kuului edellisen yön majoituksen hintaan, kahvia ja paahtoleipää
Lounas: Sweet & sour pork set 5,90 SGD + appelsiinimehu 2 SGD
Päivällinen: Teriyaki Curry Pork riisillä 5,80 SGD + 1,5 litran vesi 2,20 SGD + kahvi 1,85 SGD
Iltapala: Burger-ateria 4,90 SGD
Matkat MRT:llä: noin 6 SGD
Cable car: 29 SGD
Underwater World -pääsylippu: 25,90 SGD
Dormimajoitus 18 SGD
______________________________________________
YHTEENSÄ  101,55 SGD (noin 63,50 euroa)

Temppeli China Townissa.
Sweet 'n sour possua.
A-luokan hygieniaa.
Lintuperspektiiviä Singaporesta.
Delfiini-show.
White tip reef shark akvaariossaan.
Merlion Sentosan saarella.

Pieni saari, monenmoista meininkiä

Singaporessa asuu vain viitisen miljoonaa ihmistä, mutta silti saari on yksi maailman tiheimmin asutuista alueista. Singaporesta löytyy monenlaista näkemistä ja kokemista. Suosittelen käymään China Townissa, jossa sijaitsee mm. Buddha Tooth Relic Temple. Alueella on myös paljon edullista turistikrääsää myynnissä. Toinen mielenkiintoinen alue on mausteidentuoksuinen Little India, jossa kannattaa käydä ruokakojuista sylmässä ainakin naan-leivät ja tandoorin kanat. Paikka on Intia pienoiskoossa.

Näiden kahden alueen vastapainoksi löytyy kaupungin keskusta, Orchard Roadin alue, joka on täynnä suuria kauppakeskuksia vierivieressä. Vaikka varaa ei olisi luksusliikkeistä mitään ostaakaan, kannattaa käydä alueen loistoa ihmettelemässä. Toinen alue, jossa kannattaa kierrellä katselemassa on Marina Bay. Siellä sijaitsee Marina Bay Sands -hotelli, kasino ja tietenkin kalliita ostoskeskuksia.

Marina Baylta ei ole pitkäkään matka Singapore joen varrelle, jossa kannattaa käydä kävelemässä. Alueella sijaitsee museoita ja patsaita, kuten vettä syöksevä leijona, Merlion-patsas. Joen rannassa on myös lukuisia ravintoloita ja baareja.

Sentosan saari on myös ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Alueella on monenmoista näkemistä ja tekemistä, varsinkin lapsille. Saarella sijaitsee esimerkiksi Universal Studios. Singaporessa kehuttuja nähtävyyksiä ovar myös eläintarha ja erityisesti yö-safari, mutta näihin viimeksi mainittuihin en itse ole käynyt tutustumassa.

Singapore on yksi Aasian rikkaimmista, siisteimmistä, turvallisimmista, helpoimmista ja vähiten korruptoituneimmista maista. Maa on ehdottomasti omalla "Tänne palaan vielä" -listallani. Singaporea voisi kutsua Kaakkois-Aasian helmeksi, tosin se on erittäin kallis, mutta helmet ovat.

Ostokeskus Orchard Roadilla.
Arkkitehtuuria avaruudesta? Ei, vaan Singaporesta!
Marina Bay Sand -hotelli taustalla.

Vihaiset linnut kuittaavat Singaporesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti