Pages

tiistai 27. joulukuuta 2011

Ahdin urheilukatsaus: Palloilua Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maat ovat susisurkeita jalkapallossa (Suomikin siis saattaisi venyä heitä vastaan hyvällä pelillä 0-0 tasapeliin). Tästä huolimatta jalkapallo on täällä suosittu urheilulaji ja eurooppalaista futista seurataan täällä ahkerasti. Urheilukavanat ja baarit näyttävät usein jalkapalloa ja paikalliset kokoontuvat sitä katselemaan.

Eurooppalaisilla jalkapalloseuroilla, mm. Manchester Unitedilla, on laaja kannattajapohja Aasiassa. Tämä kiinnostus eurooppalaiseen palloiluun on aiheuttanut sen, että seuroilla on sekä aasialaisia omistajia että sponsoreita. Thaimaalainen Singha-olutmerkki on yksi ManU:n sponsoreista. Thaimaassa Singhan kanssa kilpailevan Chang-oluen logo taasen koristaa Evertonin pelipaitoja.   

Mutta siirrytäänpä seuraavaksi Euroopan rahakentiltä Kaakkois-Aasiaan ruohonjuuritasolle.

Maaseudulla ajellessa näkee todella usein poikia pelaamassa jalkapalloa ja Phnom Penhissä sitä pelattiin pienellä pallolla leveällä rantabulevardilla pääkadun vieressä. Lentopallo on selvästi toinen suosittu laji. Kenttiä on tiheässä ja myös  pelaajia tuntuu riittävän. Harmi vain, että paikalliset tuppaavat olemaan hieman lyhyempää sakkia, joten geenit eivät anna näille maille hyviä lähtökohtia menestyä lentopalloilussa.

Pihapalloa Tonle Sapin rannassa.
 Kaakkois-Aasia vaikuttaa olevan täynnä innokkaita junioreita sekä futis- että lentopallokentille. Suomessa kyseiset yksilöt tuntuvat olevan katoava luonnonvara. Harmi, että Suomessa olisi hyviä valmentajia vetämään treenejä, kun taas täällä olisi innokkaita pelailijoita joka kylässä ja notkelmassa. Eipä ainakaan suomalaisen palloilujunnun kannata kovin paljon valittaa harjoitusolosuhteista. Täällä pelataan palloa hiekkakentillä ja maalina toimii toisistaan erilleen asetettu kenkäpari. Palloksi taitaa kelvata lähes vaikkapa se kuuluisa sian kusirakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti