Ensimmäinen varsinainen päivä Kambodzan pääkaupungissa Phnom Penhissä alkoi Lonely Planet -oppaan esittämällä kävelykierroksella, joka lähti varsin läheltä majoituspaikkaamme. Se kattoi reitilleen muun muassa pääkirjaston, itsenäisyysmonumentin sekä kuninkaallisen palatsin, jonka on tähän mennessä turhin bongaamamme "must see"-kohde. Sisäänpääsymaksu oli 6,25 dollaria ja alueella on jälleen kerran perustemppelimeininkiä. Temppelifanaatikolle varmasti "must see", mutta keskimääräinen matkaaja saanee paljon paremmin vastinetta rahoilleen muualla. Alueella näkee toki myöskin khmer-arkkitehtuuria, jos siitä haluaa summan pulittaa. Kambodzan Lonely Planetista noin muutoin todettakoon, että sen suositukset eivät ole tähän mennessä olleet kovinkaan häävejä. Paremmat ja ajantasaisemmat vinkit on saanut tsekattua netistä tai jopa tuktuk-kuskien mainoskylteistä.
|
Parivaljakkomme ihmis-GPS Ahti lataa karttaa kävelykierrokselle. |
Kävelyreissun jälkeen tinkasimme innokkailta tuktuk-kuskeilta kyydin
Tuol Slengin vankilamuseoon, jossa Pol Potin vallan aikana pidettiin vangittuna ja kidutettiin kansanvihollisiksi määriteltyjä ihmisiä, joskin kansanviholliseksi määrittelemisen perusteet olivat aika löyhät. Näkymät olivat jälleen kerran sielussa tuntuvia, joskin tapahtumia ei oltu dokumentoitu läheskään sellaisella pieteetillä kuin Ho Chi Minh Cityn
sotamuseossa. Tämän perusteella päätimme pudottaa
Choeung Ekin kuolemankentät pois käyntilistalta (paikka on lisäksi nykyisin japanilaisen liikemiehen omistuksessa, joten lipputuloista ei paljoa paikallisille herune).
Jouluaaton aattona kipaistiin viikonloppuyömarkkinoilla läheisellä torialueella ja meininki oli oikein miellyttävää. Ruokaa tarjottiin erilaisista kojuista ja lunastin itselleni korimäärin erilaisia tikkuihin aseteltuja herkkuja ruoaksi. Appeet sai nauttia maahan asetettujen mattojen päällä rentoutuen. Markkinat olivat erityisesti siitä miellyttävät, että ihmisiä ei tungeksinut paikalla läheskään niin paljoa kuin vastaavissa kohteissa muualla. Myös
Can Thossa maistellun, juurista puristetun juoman salaisuus ratkesi. Keppimehuksi Ahdin ristimä herkku puristetaan sokeriruo'osta.
|
Joulupöytä katettuna yömarkkinoilla. Jälkiruoaksi ananasta, sokeriruokomehua ja kookosjätskiä. |
Jouluaatto
Monille joulun tärkein asia, kaupallisuus, mielessämme otimme suunnaksi Russian Marketin, joka on saanut nimensä siitä, että venäläiset tekivät ammoisina aikoina alueella kauppaa. Sittemmin myös muut ulkomaalaiset pitivät kauppojaan pystyssä alueella. Tänä päivänä markkinameininki ei juuri poikkea muista kohtaamistamme markkinoista, joskin tinkiminen oli luvattoman helppoa. Parin ostoksen kohdalla kauppias ilmoitti hintansa ja minä omani, johon kauppias heti suostui. Yleensä hintakamppailussa käydään useampikin erä.
|
Russian Marketin vieressä majaileva Melting Pot -ravitsemusliike todettiin kelvoksi. |
|
Tuktukilla takaisin päämajalle, Me Mates -hotellille. |
Mukaan markkinoilta tarttui North Facen 80-litrainen rinkka 20 dollarilla, Mizunon juoksukengät noin 30 dollarilla ja khmer-huivi 2,5 dollarilla. Rinkka tulee tarpeeseen, sillä noin 40-litrainen matkareppuni on natissut jo muutaman tovin liitoksistaan. Juoksukengät taas nostivat mielen kattoon. Hämärän tultua pääsi pitkästä aikaa laittamaan tossua toisen eteen ja voin sanoa, että sprinttailu puoli metriä leveällä jalkakäytävällä, jonka toisella puolella on alle metrin korkuinen kaide (jonka takana edelleen 10+ metriä pudotusta Tonle Sap -jokeen) ja toisella puolella kambodzalainen liikennevirta, on kokemus sinänsä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti