Pages

perjantai 6. tammikuuta 2012

Been There, Don Det

Ensimmäinen aamu Don Detissä valkeni aurinkoisena ja näimme kunnolla hienot Mekong-jokimaisemat. Aamiaisen jälkeen etsimme toista majapaikkaa, vaikka ei ensimmäisessäkään varsinaista vikaa ollut. Bongasimme Mr. B:n bungalovit, josta otimme yösijan aivan joen vierestä. Hintaa yölle tuli neljä euroa. Bungalovimme verannalla oli kaksi riippumattoa, joita tuli kulutettua ahkerasti. Näkymät olivat myös hienot.

Näkymät riippumatosta Mekong-joelle.
Don Detillä ei juurikaan ole nähtävyyksiä tai erityistä tekemistä. Vuokrasimme polkupyörät päiväksi eurolla ja suuntasimme etelään kohti Don Khon saarta, jonne pääsi rautatiesiltaa pitkin. Sinne piti maksaa pääsymaksua kaksi euroa (= 20 000 kip) mieheen. Rahat menevät kuulemma kyläläisten hyväksi. Israelilainen asuinnaapurimme ei ollut kyseistä rahastusta sulattanut, eikä ollut maksanut, joten hän ei ollut päässyt Don Khonille.

Peltotie Don Khnonille.
Don Khonilla sijaitsee vesiputous, jonne pyöräilimme kuumassa säässä. Se oli ihan hieno nähtävyys, muttei kuitenkaan kovin iso, eikä siinä virrannut valtavia vesimassoja. Putoukselta jatkoimme pyöräilyä aivan saaren eteläkärkeen asti, jossa lounastimme, ja pyöräilimme takaisin Don Detille. Loppupäivää kuluttelimme riippumatossa lukien ja ravintoloita kierrellen. Meininki oli saarella rentoa. Paikalla ei ole kaupustelijoita, kerjäläisiä tai tuk-tuk kuskeja. Turisteja on yllättävän vähän ja meno iltaisin aika rauhallista. Kaiken kaikkiaan Don Det on erittäin rento paikka, johon monet reissaajat pysähtyvät pariksi päiväksi rentoutumaan ja nauttimaan rauhasta. Tarjolla on aktiviteettejäkin, kuten kajakkiretkiä, veneilyä saarille ja harvinaisia delfiinejä katsomaan. Ilmeisesti jotkut myös harrastavat tubingia saarella, vaikkakaan se ei ole yhtä suosittua kuin Vang Viengissä.

Jani tarkastelee maisemia.

Kissa uhmasi varoitusta vesiputouksilla.
Don Detillä on myös paljon suomalaisia ja myös suomalaista reggaeta soi muutamassa paikallisessa baarissa. Kävimme yksi ilta syömässä paikassa, jossa myös Madventuresin pojat olivat vierailleet ja syöneet Hangover Breakfastia. Päivät ovat menneet rauhallisesti lueskellessa riippumatossa ja istuskellessa ravintoloissa syöden, juoden ja pelaten korttia. Ostimme liput viidellä eurolla kohti pohjoista ja Paksea, jonne on tarkoitus lähteä vietettyämme täällä neljä yötä.

Laosissa julkinen wc voi olla todella julkinen.

Janin Don Det -hehkutus: Saaren tarjontaa tarkastellessamme päädyimme ns. sunset-puolella sijaitsevaan ravintolaan, jonka tiettävästi intialainen isäntähahmo tuli meille juttelemaan. Kun kerroimme olevamme Suomesta, herra kertoi heti Madventures-kaksikon vierailleen juuri heillä aikoinaan, näytti Madveturesista tutun Hangover Special -aamiaisen ja tutustutti mieheen, joka oli ollut kaksikon oppaana. Huimaa tämä oli erityisesti siksi, että itse juuri Madventuresin innoittamana olen tällä matkalla. Toinen kohokohta oli ekskursio hieman etäämmällä sijaitsevalle Veggie Patch -ravintolalle. Luomuravintola keskellä pientä Don Detiä! Sen lisäksi, että paikan ruoka oli reissun siihen mennessä paras, tarjolla oli myös yhtä parhaimmista vaniljajäätelöistä, jota olen maistanut; reissun paras kakku ja vihdoinkin aitoa laosilaista kahvia.

Vai ei Kaakkois-Aasiassa ole luomua (kirjoitan tätä lisäksi luomukahvilasta Paksesta). (:

1 kommentti: