Pages

maanantai 23. tammikuuta 2012

Matkustamossa: Valuutta-asiaa

Sillä aikaa, kun Ahti ahkeroi sukeltajaopintojen parissa, pääsette nautiskelemaan matkailun arjesta allekirjoittaneen kanssa. Siispä tervetuloa Matkustamoon, jossa kommodori Wahlman tiivistää matkakokemuksiaan perusteemoista, kuten valuutat, viisumit, kulkuvälineet ja terveyden ylläpitäminen.

Matkustamon ensimmäisessä osassa perehdytään valuuttoihin ja rahasäätöihin.

Kaakkois-Aasiassa pyöriessä kohtaa useammankin valuutan. Thaimaassa on baht (1 eur ~ 40 baht), Vietnamissa dong (1 eur ~ 27 000 dong), Kambodzassa riel (1 eur ~ 6000 riel) sekä valtaa pitävä dollari (rielejä saa takaisin silloin, kun vaihtoraha on alle dollarin), Laosissa kip (1 eur ~ 10 000 kip) ja Malesiassa Ringit (1 eur ~ 4 ringit). Alla järjestyksessä: baht, dong, kip, riel. Toki Kaakkois-Aasiassa on muitakin valuuttoja, mutta nämä esitellyt sattuvat allekirjoittaneen reitille.

Näin ennen matkalle lähtemistä unen, jossa olimme koko perheen kanssa jollakin vietnamilaisella torilla. Opastin unessa jotain perheenjäsenistäni raha-automaatilla ja hämmästys oli suuri, kun automaatti ihan oikeasti antoikin rahaa. Uni kuvasti ajatuksissani piillyttä epäuskoa siitä, että Kaakkois-Aasiassa olisi toimivia raha-automaatteja. Tietysti tiesin ja uskoin asian, mutta jollakin tapaa olin skeptinen niiden toimivuuden suhteen.

Minulta pääsikin jonkinlainen helpotuksen huokaus, kun Bangkokin lentoaseman automaatti tarjosi oikeasti bahteja käsiin suomalaisella Visa Electronilla.

Automaatit ja rahanvaihto

Visa Electronilla olemme muutoinkin tehneet käteisnostot. Ahti on tainnut pari kertaa koettaa Master Cardia laihoin tuloksin. Electron on toiminut moitteetta niin Laosin Vang Viengissä kuin Vietnamissakin. Automaattinostosta automaatin omistava pankki perii noin 4-5 euron suuruisen palkkion ja lisäksi ainakin Nordea veloittaa jonkin verran (muistini mukaan 2 euroa ja 2,5 % nostosummasta). Siksi automaatilta ei kannata olla jatkuvasti nostelemassa pieniä summia, vaikka toisaalta elävänä rahakirstuna kävelyssäkin on omat riskinsä.

Kirjanpidon mukaan esimerkiksi 10 000 bahtin nosto on maksanut 259,76 euroa. Kun tämänhetkisen kurssin mukaan 10 000 bahtin "raaka" hinta on 245,72 euroa, on välissä rapiat 14 euroa pankkien kuluja. Yllä mainitun Nordean veloitustavan mukaan Nordea on napannut nostosta noin 7 euroa ja loput 7 euroa tulevat automaatin omistavalta pankilta sekä siitä, että suoraan tuolla "raa'alla" kurssillahan yksityispuolella valuuttaa ei voi ostaa.

Maksiminostosummat automaateilla vaihtelevat hieman pankista riippuen. Tiettävästi AZN antaa ainakin Vietnamissa maksiminostona 4 miljoonaa dongia (vajaa 150 euroa), kun muilla pankeilla raja on 2 miljoonassa. Thaimaassa olemme suosineet Bangkok Bankia, mutta erilaiset matkailufoorumit toitottavat, että käytännössä on aivan sama, minkä pankin automaatista rahansa nostaa.

Dollarit ovat käypää valuuttaa useassa maassa, joten itse kanniskelimme niitä mukanamme Vietnamin, Kambodzan ja Laosin läpi. Monissa paikoissa myös bahtit ovat kelpo valuuttaa, euro samoin. Itse vaihdoin ennen Laosista Thaimaaseen siirtymistä sekä euroja, dollareita että kipejä bahteiksi.

Rahavaihtopisteitä on turistien kansoittamissa kohteissa yllin kyllin, mutta jonkin verran tarkkuutta kannattaa olla siinä, millä kurssilla valuuttaa vaihtaa. Yksityispuljut vaihtavat yleensä heikommalla kurssilla kuin pankit. Lisäksi syrjäisemmillä seuduilla ja rajanylityspaikoissa kurssit voivat olla vähemmän suotuisat. Esimerkiksi Don Detillä kipejä ei saanut kouraan dollaria kohden läheskään niin hyvin kuin Paksen Lao Development Bankin pisteellä.

Silmät valuuttamerkeistä ristissä päätän rahaturinoinnin ja ensi kerralla Matkustamossa ollaan jännittävien terveysasioiden äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti