Pages

maanantai 13. helmikuuta 2012

Same, same but different

Kaakkois-Aasian tarkastelua on takana lähes kaksi kuukautta. Olemme taivaltaneet Thaimaassa, Vietnamissa, Kambodzassa ja Laosissa. Nyt olemme Malesiassa, jossa arki muuttuu erilaiseksi opiskelujen myötä.

Onkin hyvä summata niitä ajatuksia, joita tähänastiselta matkalta on syntynyt.


Päällimmäisenä mielessäni on se, mitä otsikkokin kertoo. Kaakkois-Aasian maat ovat samaa, samaa, mutta erilaisia. Kaakkois-Aasia verrattuna vaikkapa koti-Suomeen on samaa, samaa, mutta erilaista. Me ihmiset olemme tapoinemme, rodusta riippumatta, samaa, samaa, mutta erilaisia.

Kaakkois-Aasia ei ole tässä, eikä muussakaan mielessä shokki. Vaikka paikalliset tavat ja elämä ovat erilaisia, ihminen pärjää ihmisen parissa.

Madventures-fanina minulla oli alueesta tietynlainen kuva, joka ei pitänyt paikkaansa. Madventures ohjelmana esittelee Kaakkkois-Aasian erikoisimpia puolia, ei niinkään aivan tavallista arkea, jonka perusmatkaaja kohtaa. Lisäksi ohjelma kuvastaa vahvasti tekijöitään, sitä, mitä he ovat halunneet tehdä ja tuoda esiin Kaakkois-Aasiasta. Ei pidä silti ymmärtää, että sarja olisi kokenut mielessäni arvonalentumisen. Päinvastoin. Mitä suurimmalla innolla tulen katsomaan Kaakkois-Aasian jaksoja ja hihkumaan ”minäkin olin tuolla!”

Kokemuksia ja ennakkoluulojen tuhoutumista

Olemme tallustelleet varmastikin yhdellä maailman hulluimmista kaduista, Bangkokin Khao San Roadilla; joutuneet temppelihuijausyrityksen kohteeksi, nauttineet appeita katukeittiöissä, kuntoilleet Phnom Penhissä, tutustuneet Vietnamin sotahistoriaan, hämmästelleet auringonnousua ja temppeleitä Angkor Watilla, tutustuneet thaimaalaisen yöjunan ravintolavaunueksotiikkaan, vaeltaneet pimeässä laguuniluolassa, taivaltaneet Kwai-joen sillan yli, nähneet maailman arvostetuimpiin kuuluvat kahvinviljelyalueet ja niin edelleen. Kokemusten lista on loputon.

Samalla nuo kokemukset ovat tappaneet ennakkoluuloja, pelkoja ja vääriä odotuksia. Emme ole joutuneet väkivallalla uhkailun tai näpistely-yritysten kohteeksi. Emme ole joutuneet sairaalaan paikallisia evästeitä nautittuamme. Sähkölaitteemme eivät ole kärähtäneet paikallisissa sähköverkoissa, wlan-yhteys on miltei kaikkialla, samoin on raha-automaatteja. Tuotteen hinnasta tinkaaminen ei ole lähellekään niin vakava toimi kuin kuvittelin. Matkaaminen Kaakkois-Aasiassa (varsinkin perusreiteillä) on helpompaa kuin ruokamarketissa asiointi.

Onko muutos väistämätön?

Blogimme otsikkokentässä on keikkunut kysymys, joka keikkui mielessäni ennen matkan alkamista ja sen aikanakin. Kun suomalainen kohtaa Kaakkois-Aasian kulttuurin erilaisuutta muutaman kuukauden, kuvittelisi kohtaamisesta syntyvän muutoksia ajattelutavassa ja elämänkatsomuksessa.

Muutosta on tosin vaikeaa huomata itse, joten minun olisi tultava Suomeen tarkasteltavaksi, jotta kysymykseen saataisi selkeä vastaus. Väitän silti vastauksen kysymykseen olevan ympäripyöreä "kyllä ja ei".

Kaakkois-Aasian kulttuuri on todella erilainen kuin Suomen ja tällaisessa kulttuurissa eläminen tuo itselle ennennäkemättömiä kokemuksia. Kokemukset rakentavat edelleen ajatuksia ja ne saattavat muuttaa ihmistä kokonaisuudessaan. Toisaalta parin kuukauden annos täkäläistä kulttuuria on korkeintaan pintahuuhdonta sille suomalaiselle ytimelle, joka minun tapauksessani on rakentunut 27 vuotta. Lisäannoksena tuleva viiden kuukauden opiskelujakso ei sekään tuota ydintä kovin syvällisesti huuhtele, luulen. Muutos on siis toki väistämätön, mutta ei erityisen radikaali.

Lopuksi

Kaakkois-Aasia ihmisineen on aivan upea paikka jo näille turistiystävällisiin alueisiinkin tutustumisen perusteella. Toisaalta juuri matkakohteinamme olleet alueet ovat varmasti tehneet omalta osaltaan matkaamisesta niin helppoa. Reittivalintamme onkin ollut ”Kaakkois-Aasia aloittelijoille”-tyyppinen, kuten meidän tapauksessa sen oli hyvä olla.

Viimeisenä seikkana mainittakoon, että pääasiassa niin Lonely Planet -matkaoppaiden kuin kaikenlaisten wikitravelienkin majoitus-, aktiviteetti- ja ravintolavinkit ovat pääasiassa varsin turhia. Ne ovat usein yksittäisten matkaajien omien mieltymysten mukaan (etenkin Wikitravel) muodostamia ”totuuksia”. Yleensä sinne kirjoittaneiden kokemukset tuntuvat olevan varsin äärimmäisiä. Lisäksi jos ravintola tai majoituspaikka on mainittu Lonely Planetissa, voi paikan hinnastossa odottaa olevan Lonely Planet -lisää. Näin etenkin, jos ravintolan tai majoituspaikan kulmilla komeilee jonkinlainen ”recommended by Lonely Planet”-kyltti. Trip Advisor on edellä mainittuja luotettavampi tietolähde, jos vain kohde on saanut useampia arvosteluja ja kommentteja käyttäjiltä.

Itse en ole vielä perillä, toisin kuin Ahti. Ylihuomenna tieni vie aamubussilla kohti Kuala Lumpurin eksotiikkaa, josta kirjoittelenkin seuraavat terveiseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti