Pages

lauantai 15. lokakuuta 2011

Rastaa ja munkkeja

Tutkimusryhmämme sai käsiinsä Niina Within Kaakkois-Aasian matkaltaan (tai pikemminkin matkallaan) kirjoittaman kirjan Rastaa ja munkkeja, haltioitui sen rennosta tyylistä ja otti yhteyttä Niinaan haastettelun muodossa.

 Vietnamilainen mummo. Kuva Niina Within arkistoista.

Hei Niina, kerro alkuun, miten Rastaa ja munkkeja -kirja syntyi ja miten sait siitä niin elävän verrattuna perusmatkaoppaisiin?

- Idea syntyi siitä, että olin ensimmäisellä reissullani Brasiliassa (josta Niina myös kirjoitti ”Rahtilaivalla Brasiliaan”-kirjan, toim.huom.) ja kirjoitin sieltä matkauutisia tuttujen sähköpostiin; kerroin muille, mitä olin nähnyt ja tehnyt. Kirjoittaaminen oli mukavaa ja asiat jäivät myös muistiin itselle.

- Ihmiset sitten lukivat paljon matkakirjeitä ja välittivät niitä toisilleen. Eräs matkatoimisto halusi jutut sivuilleen ja sisältö alkoi leviämään. Ihmiset tykkäsivät lukea kirjeitä, ja ne oli kirjoitettu aina kokemushetkellä, ”päivä kerrallaan”-metodilla kerran viikossa.

Oma reittimme on tällä hetkellä Bangkok-Ho Chi Minh City-Pnohm Pehn-Siem Reap-Don Det-Pakse. Tuleeko reitiltä äkkiseltään mieleen mitään tutustumisen arvoisia kohteita, joita ei turistioppaissa mainita?

- Doc Let beach, Nha Trangista 35 kilometriä pohjoiseen. Rauhallinen ranta ”paljain jaloin ilman kelloa”-mentaliteetilla. Kambodzasta Vietnamiin Mekongia pitkin laivalla oli myös hienoa kulkea ja pysähtyä matkan varrella muutamassa kylässä. Olin ainoa länsimaalainen kylissä ja kulttuuri tuntui aidommalta. Kelluvat markkinat olivat loistavia Vietnamissa päin, toisin kuin Bangkokissa.

Jos Kaakkois-Aasian kokemuksesi pitäisi kiteyttää yhdellä lauseella, miten sen kiteyttäisit?

- Yllättävän helppoa ja turvallista eksotiikkaa kuitenkaan unohtamatta.

Mitä asioita Kaakkois-Aasiaan matkustaville liioitellaan?

- Tauteja. Perushygienialla selviää. Vatsatauteja ei itselleni tullut. Ruoka ei ollut niinkään tulista kuin väitetään. Ruokakulttuuria liioitellaan sikäli.

ChangeX:n yksi teesi on, että muutos on väistämätön. Muuttuuko länsimainen ihminen Kaakkois-Aasian kulttuureissa?

- Muuttuu ainakin siksi ajaksi, kun on siellä. Hektisyys vähenee. Ei olla koko ajan kellon kanssa liikenteessä. Näin varsinkin pidemmällä reissulla. Turhat stressin aiheet häviävät. Mutta kyllä ne valitettavasti palaavatkin usein. Toki sieltä jää yleinen ajatusmaailma ja maailmankatsomus, reissu avartaa tietenkin ja voi todeta, että ”onpa mahtavaa, että on tehnyt jotakin, joka on tuntunut merkitykselliseltä”. Lapsien jälkeen merkittävin asia elämässäni.

Mitä rinkkaan tulisi pakata, jotta moisella reissulla pärjää?

- Vaatteita ei kannata ottaa valtavaa arsenaalia. Arvoesineitä ei ollut silloin itselläni juuri mukana. Kännykkä olisi ehkä hieman turha vieläkin. Se vie jotain reissaamisen eksotiikasta. Hyvät kengät ovat tärkeät. Itselläni oli vaelluskengät ja vaellussandaalit. Nyt menisin kevyempään versioon niissä. Mopojen kyydissä on turvallisempi olo varrellisilla tai umpikengillä. Lääkearsenaali on tärkeä sikäli, että se tuo turvaa vaikkapa yksin majoittuessa keskellä viidakkoa. Itselläni oli antibiootteja, joita en tosin tarvinnut, mutta olo oli turvallinen niiden avulla. Lisäksi tietenkin vatsa- ja kuumelääkkeet.

Itselläni on tavoite selvitä kahdeksalla kilolla kantamuksia eli käsimatkatavaroilla, uskotko sen olevan mahdollista?

- Uskon kyllä. Itselläni oli noin 10 kiloa mukana. Mitä vähemmän, sitä helpompi.

Luin, että Ho Chi Minhissä olisi myös jokin Khaosan Roadin tyyppinen travellerikatu, tiedätkö tästä tarkemmin?

- Ei niin selkeästi erottuva kuin Khaosan Road, nimeltään De Tham ja sen pari viereistä korttelia.
Vierailemillamme alueilla on varmasti aivan mielettömästi nähtävää, miten voimme keskittyä oleelliseen? Ts. mikä mielestäsi on siellä päin vähemmän oleellista?

- Mihin tahansa meneekin, niin esitteisiin ja opaskirjoihin ei kannata luottaa täysin - ne ovat paikallisessa mittakaavassa. Vähemmän kummoisia nähtäyvyyksiä ei tarvitse nähdä. Tarkoitan, että vaikkapa jokin suomalainen kaupunki voisi esimerkiksi mainostaa rintamamiesmuseotaan, joka paikallisesti olisi se suurin juttu, mutta valtakunnallisesti ei niinkään.

- Kannattaa myös kysellä muiden kokemuksia ja liikaa ei kannata myöskään suunnitella etukäteen.

Niinan loistava kirja on saatavilla kustantajalta.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Muistilista

Monenmoista asiaa pitää hoitaa kotimaassa kuntoon, jotta vaihtoon voi lähteä hyvin mielin. Tässä lista asioista, jotka olen hoitanut tai hoidan kuntoon ennen lähtöä.
  • Vaihtoon hakeminen
  • Rahoituksen miettiminen (opintotuet ja -lainat, mahdolliset apurahat yms.)
  • Lentojen varaaminen
  • Majoituksen varaaminen ensimmäisiksi öiksi (otimme Kilroylta Pehmeä lasku Bangkokiin -paketin, johon sisältyy kuljetus hotellille ja majoitus kahdeksi yöksi sekä yhden päivän sky train-lippu)
  • Asumisen järjestäminen vaihto-opiskelun ajaksi (hoidetaan vasta paikan päällä)
  • Viisumiasioiden hoitaminen kuntoon, jos tarpeen
  • Rokotukset
  • Valuutan vaihtaminen, jos aikoo ottaa matkavaluuttaa kotimaasta mukaan
  • Luottokortin hankkiminen (hankin Stockman Master Cardin)
  • Matkavakuutuksen hankkiminen
  • Passi, joka on voimassa tarpeellisen ajan
  • Tutustuminen kohdemaahan lukemalla jne.
  • Kämpän irtisanominen/edelleenvuokraaminen
  • Muuttoilmoituksen tekeminen
  • Muut tarpeelliset hankinnat, kuten lääkkeitä ja muita ensiapuvälineitä

Kaiken pitää olla valmista joulukuun alkuun mennessä, sillä lento Bangkokiin lähtee 4.12. En malta odottaa!

tiistai 11. lokakuuta 2011

Vakuutukset, passi ja rokotteet

Matkavakuutus lienee hyvä olla hanskassa, kun suunnataan kohti kaukomaita. Tällaisen kävin neuvottelemassa Tapiolasta, jossa oma kotivakuutukseni oli entuudestaan ja näin ollen sain hieman keskittämisalennusta. Varmaan jotakin kautta olisi saanut niistettyä vielä pari euroa loppusummasta, mutta näillä hujakoilla hinnat pyörivät muillakin vertailujeni perusteella.

Ratkaisu koostuu noin 70 euron vuosivakuutuksesta, joka kattaa kolmen kuukauden matkustelun, sekä sen päälle erikseen otetusta vakuutuksesta vaihdon loppuajalle. Yhteensä summa kipusi 250 euron yli.

Matkakustannuksia ja tukievästä suunnittelun lomaan.
Eilen puolestaan kävin nautiskelemassa ensimmäisistä rokotepistoksista. Oma ohjelmani kohdemaat huomioiden koostuu hepatiittien A ja B, Japanin aivotulehduksen sekä lavantaudin rokotuksista. Yllä esiintyvässä kuvassa näkyvät veloitukset kahdesta hepatiitti- ja kahdesta aivotulehdusrokotteesta. Päälle tulevat vielä (onneksi huokein) lavantautirokote sekä tehosterokotteet vaihto-opinnoista palattua. Malarialääkitys hankittaneen Bangkokista.

Passin tulee olla voimassa ilmeisesti kuusi kuukautta kohdemaasta poistumisen jälkeen, joten se piti uusia. Kustannus tämän kohdalla passikuvineen keikkunee siellä 80 euron tuntumassa. Passikuvissa näppärä putiikki porilaisille on muuten ainakin Kuvakapu, joka tarjoaa myös opiskelija-alennuksia.

Matkan suunnittelu on entistä enemmän papereilla ja matkakuume on noussut jo tasolle, jossa mittarikaan ei pysy enää perässä. Ilmeisesti matkakuumeseen ei rokotteita ole valitettavasti keksitty. Takaisin suunnittelujen pariin.