Pages

torstai 21. kesäkuuta 2012

Reissun TOP3

Listailen alle muutamia reissun TOP3-listoja.

TOP3 reissuvarusteet

1. Rahavyö. Vaatteiden alle, lähelle ihoa sijoitettavaan vyöhön on mukava pakata arvoesineet, kuten passi, pankkikortit ja isommat määrät käteistä. Esineet kannattaa vielä suojata suljettavaan pussiin, sillä hikoilu on näissä olosuhteissa taattua. Kestävää rahavyötä en ole vielä löytänyt Aasiasta enkä Suomesta.
2. Rinkka. On se vaan ollut monta kertaa säälittävää katsoa, kun porukka raahaa mitä huonoimmissa olosuhteissa järkyttävän isoja matkalaukkuja. 
3. Travel kit, joka sisältää niskatuen, silmälaput ja korvatulpat. Setti auttaa nukkumaan pahemmissakin paikoissa.

TOP3 kulkuneuvot:

1.    Omat jalat. Näitä käyttämällä pääsee näkemään vaikka mitä ja ilmaiseksi. Samalla tulee pientä kuntoilua. Tällä reissulla on tullut laitettua jalkaa toisen eteen varmasti satoja kilometrejä.
2.    Sleeping bus. Näitä on niin moneen lähtöön, mutta kun hyvä sattuu kohdalle, niin matka taittuu mukavasti nukkuen. Samalla säästää majoituskustannuksissa. 
3.    Halpalennot Aasiassa. Lentokoneella pääsee paikasta toiseen nopeasti ja Aasiassa jopa halvalla.

TOP3 järkyttäjät:

1.    Sotamuseo, HCMC, Vietnam: Paljon tarinoita ja kuvamateriaalia Vietnamin sodan hirveyksistä.
2.    Tuol Sleng –vankilamuseo (S-21), Phnom Penh, Kambodza: Toveri numero yhden, Pol Potin, järjestämän kidutuksen keskeisiä paikkoja. Kaikki kauheudet ovat tapahtuneet vain joitakin vuosikymmeniä sitten.
3.    Liikenneonnettomuus, Vietnam. Moottoripyöräpojat törmäsivät nokikkain auton kanssa silmiemme edessä ja olimme melkein itse törmäyksen kohteena.

TOP3 matkaelektroniikka

1.    Kamera, jolla kuvata muistot talteen. Minulla oli matkassa vain pieni digikamera, Canon Ixus 220 HS (12,1 megapikseliä). Kiitosta se saa hyvästä hinta/laatu-suhteesta, pienestä koosta (helppo kantaa mukana) sekä hyvälaatuisesta HD-videokuvasta. Miinusta tulee siitä, että musta mattamaalipinta on alkanut kulua pois jo puolen puoden käytön aikana. Erityismaininta kolmevuotisesta takuusta, jonka sain jälleenmyyjältä. Lisävarusteina minulla on matkassa kaksi vara-akkua ja kolme 8 gigatavun muistikorttia.
2.    Kannettava tietokone. Pakko oli ottaa kone mukaan, koska sitä tarvitsee opiskeluhommissa. Reissussa pääsee myös mukavasti pitämään yhteyttä koti-Suomeen Facebookilla ja Skypellä sekä blogia päivittämään. Wifi löytyy lähes jokapuolelta Kaakkois-Aasiaa, tosin yhteys on usein tuskastuttavan hidas. Minulla on mukanani Lenovon S205 Ideapad. Jälleen tulee hinta/laatu-suhteesta kiitosta. 11 tuumaiseen näyttöön olen tottunut hyvin ja pienen kokonsa ansiosta kone kulkee mukavasti matkassa. Joidenkin näppäinten paikkoihin totuttelu vei hiukan aikaa. Näyttö vaikuttaa helposti naarmuuntuvalta. Elokuvia ei pysty katselemaan  tärisevissä olosuhteissa.
3.    MP3-soitin. Matkustaessa aikaa saa kulutettua mukavasti kuuntelemalla mielimusiikkiaan. Otin matkaan vanhana Trekstor-merkkisen soittimeni, joka kuitenkin hajosi, kun pudotin sen asfalttiin. Laitteen näyttö oli myös hieman huono, mutta muuten hintansa väärti peli ja neljän gigan kapasiteetti riitti hyvin.

TOP3 kirjat, jotka luin reissussa

1.    Lance Armstrongin elämäkerta. Enpä tiennyt pyöräilystä juuri mitään ennen kirjan lukemista. Lance kertoo, kuinka selvisi 25-vuotiaana taistelusta syöpää vastaan ja nousi moninkertaiseksi Tour de France –voittajaksi.
2.    Air Babylon. Hauska ja viihdyttävä kirja, joka kertoo lentokenttähenkilökunnan työstä. Kirja kertoo tositarinoita kulissien takaa ja paljastukset ovat hauskoja, mutta myös karmivia. Jos epäilet lentämistä, älä lue tätä. Ja muista kohdella lentoyhtiöiden henkilökuntaa kunnolla jo lähtöselvityksessä. Muuten matkastasi saattaa tulla erittäin ikivä esimerkiksi matkustamohenkilökunnan laittaessa sinut istumaan ikävimmän asiakkaan viereen, pieraisee naamallesi koneessa tai pyörittää pihvisi vessan lattialla ennen tarjoilua tai lisää juomaasi laksatiivia.
3.    Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner, Freakonomics – A Rogue Economist Explores The Hidden Side Of Everything. Kirjassa käsitellään erilaista taloustiedettä, mm. kumpi on vaarallisempi, uima-allas vai käsiase.

TOP3 riisimätöt

1.    Fried rice chicken with cashew nuts, Thaimaa. Miksi cashew nut -settiä ei saa Malesiasta?
2.    Fried rice with satay, Indonesia. Satay-lihatikut ovat parhaimmillaan erittäin herkullisia marinadin ansiosta.
3.    Sweet and sour chicken with rice, Hola Café, Penang Malesia. Viiden ringitin annos toimi minulla koko reissun ajan.

TOP3 muita huippuruokia Kaakkois-Aasiassa

1.    Naan-leipä ja tandorin kana, intialaiset ravintolat mm. Penangilla Little Indiassa, Georgetownissa. Pakko maistaa!  Syö käsin, kuten paikalliset, se on helpointa. Ja on halpaa.
2.    Grillivartaat, Koh Tao, Thaimaa. Edulliseen 120-150 bahtin hintaa sai kaksi varrasta (valittavana kanaa, possua ja nautaa), jotka sisälsivät myös hedelmiä ja vihanneksia. Grillausmarinadi saa varsinkin kanan maistumaan mahtavalta. Annokseen kuului myös uuniperuna ja salaattia.
3.    Pancake, saatavilla ympäri Kaakkois-Aasiaa katukojuista. Pannukakun saa mieleisillään täytteillä, kuten vaikkapa banaanilla. Esimerkiksi Koh Taolla annoksen valmistamiseen kuului oleellisena osana kokin oma show. Gili Trawanganilla ruokatorilta ostettu jälkkäri-pannari taas oli niin iso, etten kyennyt syömään sitä kokonaan.
Kun aasialainen ruoka alkaa kyllästyttämään, niin silloin vedetään mättöä naamariin.

TOP3 roskaruoat:

1.    Black Cat, Ho Chi Minh City, Vietnam: Reissun parhaat burgerit. Erikoisuutena 1,5 kiloa painava hampurilainen.
2.    PizzaExpress, Hong Kong: Kallis, mutta reissun parhaat pizzat.
3.    Hungry, Vientiane, Laos: Tuoreita burgereita katukioskista edulliseen hintaan!

TOP3 kaupungit Kaakkois-Aasiassa

1.    Singapore, Kaakkois-Aasian helmi ja kehittynein kaupunki. Kiiteltyjä kohteita ovat mm. eläintarha ja Universal Studios. Kallis.
2.    Hong Kong (sijaitsee kylläkin Kiinassa). Tarjoaa monenlaisia tunnelmia kiinalaiskortteleissa ja pilvenpiirtäjien väleissä ihmetellessä.
3.    Bangkok tarjoaa jokaiselle jotakin. Kulttuurinnälkäisille riittää nähtävää ja shoppailuhenkisille ostettavaa niin tavarataloista kuin toreiltakin. Kiitosta erityisesti Sky-trainista ja jokiveneistä, jotka helpottivat liikkumista.

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Paloja paratiiseista sisälläni / Bits of Paradises Inside Me

This text is written both in Finnish and in English. Please scroll down for English version.

Tämä kirjoitus on kirjoitettu kolmen viimeisimmän matkutuskuukauden aikana niiden ajatusten pohjalta, joita pitkät bussi- ja lentomatkat ovat tuottaneet.

Matkustaminen ei ole rannalla makaamista, tai turistinähtävyydestä toiseen ravaamista.

Matkustaminen on itsemme soveltamista erilaisiin tilanteisiin, reaktioiden seuraamista ja niistä oppimista.

Matkustaminen on tutkimista, kokemista ja oppimista.

Ehkä siksi ihmiset, jotka matkustavat eivät tunne vain maailmaa paremmin, he tuntevat paremmin myös itsensä.

Ja siksi meidän ei tarvitse mennä kovin kauas, jotta saamme nämä matkustamisen hyödyt.

Kyse ei ole etäisyydestä. Kyse on asenteesta.

Kaakkois-Aasian matkan aikana olen uinut kaksi kertaa Singaporen kokoisessa vulkaanisessa järvessä, kiivennyt Kaakkois-Aasian korkeimman vuoren huipulle, maistanut dim sumia Kiinassa, maannut riippumatossa Don Detillä Mekongin virratessa vieressä, ryöminyt Vietcongin tunneleissa, matkustanut yöjunalla Thaimaassa, nähnyt ihmeellisen Angkor Watin ja turissut imaamin kanssa Bruneissa.

Nämä ovat vain murusia siitä kokemusten vuoresta, jotka olen saanut.

Blogimme ChangeX:n alaotsikkona on kulkenut ”The Trip of Dreams” eli unelmien matka. Matkani Kaakkois-Aasiaan ei ole ollut sitä. Se on ollut paljon enemmän; jotakin, jota en olisi voinut koskaan kuvitellakaan.

Maailma on todella paljon mahtavampi paikka kuin olin koskaan osannut ajatella.

Blogimme on kysynyt: Onko muutos väistämätön?

Nyt minulla on vastaus. Muutos on väistämätön. Ja sitä myös toivottiin.

Mutta meidän ei pidä vain odotella, että maailmaa muuttaa meitä. Yhtä tärkeää on soveltaa itseään aktiivisesti ympäristöönsä.

Tämä on tärkein yksittäinen opetus, jonka matkani on antanut minulle. Ja voimme tehdä näin missä tahansa.

Me olemme maailma.

Yleiset polkumme saattavat luoda tänne yleisen rakenteen.
Itsenäiset polkumme luovat kuitenkin ne nyanssit, jotka tekevät maailmasta ainutlaatuisen ja todella matkustamisen arvoisen.

Matkani aikana olen kohdannut tällaisia itsenäisiä polkuja, jotka myös ovat antaneet minulle paljon.

Haluaisin esittää valtavat kiitokset kaikille, jotka olen tavannut matkani aikana. Teidät tuntemalla tunnen maailman paremmin siltä osin kuin te sitä edustatte.

Kiitän Suomi-kommuuniamme Kuala Lumpurin Times Squarella, sekä kommuunin saksalaisvahvistusta Rela-Petteriä. Haluan kiittää myös muita saksalaisia vaihto-opiskelijoita sekä malesialaisia opiskelijoita, joiden kanssa minulla oli ilo tehdä töitä. Haluan kiittää Momoa, Dhineshiä, Samia, Amiria, Helsingin opiskelijatiimiä, Penangin vaihto-opiskelijakaartia, Jocelyniä ja Nadinea kiipeilytiimistämme sekä kaikkia muita yliopistoltamme ja matkoiltani.

Erityisesti halua kiittää matkakumppaniani A. Viitaa, jonka kanssa valloitimme Thaimaan, Vietnamin, Laosin ja Kambodzhan ennen opintojen alkamista Malesiassa.

Kiitokset myös teille lukijoille, jotka olette blogimme eliniän aikana tarkastellut seikkailujamme jo lähes 13 000 yksittäistä kertaa.

Blogin kirjoittelu päättyy minun ja tämän seikkailun kohdalta tähän merkintään. Seuraavat elämän seikkailut ovat jo suunnitteilla.
In English

This text is written based on thoughts that long bus trips and flights have producer during the last three months on my travels.

Traveling is not to lie on a beach or to go from a tourist attraction to another.

Traveling is applying ourselves into different situations, seeing what happens and learning from those encounters.

It is to explore, experience and learn.

Maybe thus people traveling not only know the World better, they know also themselves better.

And thus we don’t need to go that far to have the benefits of traveling.
It is not about distance, it’s about your attitude.

During the trip to South East Asia I’ve swum in a volcanic lake double the size of Singapore, I’ve climbed to the summit of the highest mountain of SE Asia. I’ve tasted dim sum in China, lied in a hammock in Don Det watching Mekong to flow past, crawled in Vietcong tunnels, taken a night train in Thailand, seen the miraculous Angkor Wat, and chatted with Imam in Brunei.

These are just the crumbles of a pile of experiences I’ve got.

Our blog, ChangeX, is subtitled as The Trip of Dreams. My trip to SE Asia has not been this. It has been something more, something I could have never imagined of.

The World is truly way more incredible than I had ever thought.

Our blog has asked: Is the change inevitable?

Now I have an answer. The change is inevitable. And it was also wished for.

But we shouldn't just wait for World to change us. As important is to apply ourselves actively to our surroundings.

This is the single most important teaching my trip has given to me. And you can do it anywhere.

We are the World.

Our common paths might create here the common structure.
But our individual paths create nuances that make the World unique and really worth pursuing.

During my trip I have came up with many individual paths that have given me so much as well.

I would like to give huge thanks to everyone who I have met during my travels. To know you is to know the World better for the part you represent it.

Thanks to our little Finnish community we had in Times Square, KL, and its German reinforcement, Peter the Relaxed. As well I’d like to thank other German exchange students and Malaysian students I had a privilege to work with. I’d like to thank Momo, Dhinesh, Sam, Amir, student team from Helsinki, exchange students at Penang, Jocelyn and Nadine from our climbing team and all the others at LUCT and from my travels.

Especially I’d like to thank my fellow traveler Mr. Viita, with whom we conquered Thailand, Vietnam, Laos and Cambodia before starting our studies in Malaysia.

Thanks as well to our readers, you who have checked our adventures for almost 13 000 separate times this far.

I'll end my writing of this blog about this adventure to this posting. The next adventures of life are already in their planning stage.

torstai 14. kesäkuuta 2012

Kuvamuistoja

Kaakkois-Aasian reissu on allekirjoittaneella lähes lopussaan, joten sen kunniaksi valitsin reissukuvista henkilökohtaiset suosikkini. Flickr-galleriasta (linkki merkinnän alaosassa) löytyy bongailtavaksi 180 kuvaa matkan eri vaiheista.

Simpukkarannoilla. Mui Ne, Vietnam.

Sairee beach, Koh Tao, Thaimaa.

Jälleen Saireen rannoilla.

Angkor Wat Kambodzhan auringonnousussa.

Viidakon nielemää. Angkor Wat, Kamdozha.

Päämoskeija Brunein pääkaupungissa Bandar Seri Begawanissa.

Auringonlasku Filipino-torilla Kota Kinabalulla (Malesia).

Meditatiivinen hetki Kinabalu-vuorella, 200 metrin päässä huipusta.

Mielettömät teeplantaasit, Cameron Highlands, Malesia.

Koko kuvakattaukseen voit tutustua täällä.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Angry Birds flying high

Aika: 3.-5.6.2012
Paikka: Singaporen tasavalta Malakan niemimaan kärjessä
Valuutta: Singaporen dollari SGD, paikallisesti lyhenne S$ (1 SGD on noin 0,60 euroa)

Luennot on USM:ssa lusittu ja edessä on vapaa viikko tenttiin lukemista varten, mikä tarkoittaa sitä, että vaihtarit suuntaavat retkilleen ympäri Kaakkois-Aasiaa. Osa porukasta nauttii Laosista, osa Vietnamista ja onpa Hong Kongiinkin matkaajia. Minä taas suuntasin viikonlopuksi Kluangiin, Malesian eteläosaan Malesian lentisliigan turnaukseen. Näistä lentiskarkeloista kirjoittelen myöhemmin lisää, mutta nyt on päällimmäisenä mielessä Singapore. Saavuin tänne suoraan sunnuntai-iltapäivänä turnauksesta pelikaverin kaverin kyydillä, joten matkanteko taittui joutuin turnauspaikalta Kluangista, josta kilometrejä kertyi Singaporeen reilut sata.

Mukava malesialainen Jeffrey, joka työskentelee Singaporessa, autoili vähiten ruuhkaista reittiä pitkin ja rajamuodollisuudet sujuivat mukavasti autosta nousematta. Jeffrey halusi näyttää minulle yhden suosikkipaikoistaan, Tanjongin rannan Sentosassa, jossa hänen kaverinsa pelailivat rantalentistä. Piitsit näyttivät oikein mukavilta ja alueella oli useita rantalentiskenttiä ja paljon pelaajia pelaamassa. Ensimmäinen fiilikseni oli suru. Suru siksi, että aloin harmitella, miksi en tullut Singaporeen vaihtoon. Tämä paikka vaikutti siltä, johon meikäläinen olisi sopeutunut loistavasti. Rantameininkiä oli kuin Pyynikillä kesän kuumimpina päivinä!

Tällä kertaa ei valitettavast ollut aikaa pelailla rantapalloa Singaporessa, vaan Jeffrey auttoi minua yställisesti ja olisi vielä rahaakin lainannut. Kiitin ja sanoin, että jättäisi minut pois kyydistä jossain alueella, josta voisin katsella edullista majoitusta. Jäin pois Clarke Quayssa, nostin automaatista Singaporen dollareita ja kirjauduin sisään reppureissaajille suunnattuun hostelliin. Siellä otin törkeän hintaisen, 80 dollaria maksavan huoneen, koska halusin nukkua turnausviikonlopun jälkeen kunnolla. Hintaan kuului aamupala, joka osoittautui pelkäksi kahviksi ja paahtoleiväksi.

Ilta kului matkustaessa MRT:llä (Mass Rapid Transit) Raffles Placelle, jossa katselin hienoja näkymiä ja valaistuja pilvenpiirtäjiä. Jatkoin matkaa samaisella kulkuvälineellä Little Indiaan, jossa olin ajatellut ruokailla. Kadut olivat täynnä intialaisia miekkosia, jotka norkoilivat kadunkulmissa. Naiset loistivat poissaolollaan alueella. Astelin erääseen intialaiseen ravintolaan sisään ja setille tuli hintaa vajaat 10 paikallista dollaria. Ei aivan halpaa siis. Tämän jälkeen vetäydyin levolle.

Pilvenpiirtäjiä Singaporen yössä.