Pages

perjantai 23. syyskuuta 2011

Rokotusten ottaminen

Rokotusten kartoitus ja ottaminen matkaa varten kävivät ainakin alkuun helpostikin. Täytin YTHS:n sivuilla terveyskartoituksen ja soitin heidän rokotus- ja matkailijaneuvontanumeroonsa. Keskustelun päätteeksi sain rokotereseptit lähtemään kotiini.

Seuraavaksi sovin opiskelijaterveydenhoitajamme kanssa rokotusten ottamisesta. Rokotukset tulee itse käydä ostamassa apteekista ja kiikuttaa terveydenhoitajalle pistettäväksi. Materiaali on jääkaappisäilytettävää, mutta oman jääkaappini lämpötilaheilahtelujen vuoksi haen rokotteet suoraan apteekista ennen rokotusten antamista. Rokotteiden jäätyessä niistä tulee käyttökelvottomia. Kirpaisisi ainakin miltei 300 euron Japanin aivokuumerokotteiden kohdalla.

Tarvittavat rokotukset riippuvat alueista, joilla aikoo vierailla. Change X:n suunnitelmissa on tarkastella ainakin Thaimaata, Laosia ja Kabodzaa. Mahdollisesti alueilla pyöritään myös maaseudulla, joissa tautiriskit voivat olla korkeammat. Itselleni tuli rokotusohjelmaan hepatiittien kaksoisrokote Twinrix (A- ja B-hepatiitit), Japanin aivokuume (Ixiaro) ja lavantauti. Malarialääkityksen otan myös matkalle.

Paljon olen lukenut esimerkiksi siitä, että Japanin aivokuume ei olisi niin välttämätön ja moni välttää myös malarialääkitystä sen tuottaman sekaisen olon vuoksi. Itse tosin ajattelen, että en saisi läheskään niin hyvin rauhaa alueilla, jos joutuisin jatkuvasti miettimään malariasääsken hyökkäyksiä. Rokote- ja lääkesatsin hinta pyörinee siellä 500 euron hujakoilla, mutta hinta ei kirpaise sitä faktaa vasten, että terveys on minulle aina pääasia.

tiistai 20. syyskuuta 2011

Hakuprosessi Tampereen yliopistossa

Vaikka blogissa kerromme matkastamme ympäri Kaakkois-Aasia, pääasiallinen syy matkustamiseen on vaihto-opiskelu Maleasiassa. Minun vaihtokohteeni on Universiti Sains Malaysia Penangissa, noin 300 kilometriä Kuala Lumpurista pohjoiseen.

Hakuprosessi täällä Tampereen yliopistossa menee niin, että ensin haetaan yliopiston sisällä vaihtopaikkaa. Malesiaan paikkoja oli tarjolla vain kaksi syys- ja kevätlukukausiksi. Hakuaika oli joskus tammikuussa 2010 eli noin vuoden ennen vaihtoon lähtemistä. Vaihtokoordinaattori valitsi motivaatiokirjeiden perusteella vaihtoonlähtijät, muutama ylimääräinenkin sai oikeuden lähteä vaihtoon, kunhan maksavat itse lukukausimaksun. 

Kun yliopisto oli hyväksynyt minut vaihtoon lähtijäksi, piti Malesiaan lähettää hakupaperit, joihin kuului itse hakemuksen ja motivaatiokirjeen lisäksi suosituskirje, todistus terveydentilasta, opintorekisteriote ja passikuvia sekä kopioita passista viisumia varten. 

Tässä vaiheessa odottelen vielä jännityksellä lopullista vahvistusta Penangista.

maanantai 19. syyskuuta 2011

Viisumit

Viisumisäädöt ovat oma lukunsa Kaakkois-Aasiassa, joten tässä hieman kerättyä tietoa käytännöistä todennäköisten kohdemaidemme kohdalla:

Laos - "Suomen passilla matkustava tarvitsee viisumin Laosiin, jonka voi saada rajalla maahan saavuttaessa tai sitä voi hakea etukäteen Laosin suurlähetystöstä..." - Ulkoasiainministeriö. Noin 35 dollaria.

Kambodža - "Suomen passilla matkustava tarvitsee viisumin Kambodžaan." - Ulkoasiainministeriö. Hinta tiettävästi 25 dollaria.

Thaimaa - 30 päivää Suomen passilla viisumitta.

Malesia - Kolme kuukautta viisumitta, tosin opiskelujen vuoksi paikalla ollaan yli tämän ajan. Viisumikuviot järjestyvät vaihto-organisaation kautta.

lauantai 17. syyskuuta 2011

Matkan rahoitus

Vaihto-opiskelu vaatii aina taakseen hieman rahoitusta. Sikäli Kaakkois-Aasia on hyvä kohde, että esimerkiksi alueen sisäiset lennot maksavat siellä miltei VR:n junalippujen verran. Ruokailu ja muu kuljetus on myös hämmästyttävän halpaa.

Sen sijaan kustannuksia tulee rokotteista, matkavakuutuksista ja kaukolennoista sekä vaihto-ohjelmasta.


Alustava menolaskelma
  • Lento: Meno-paluu Helsinki-Bangkok ~ 800 e
  • Rokotteet: Hepatiitit (n. 120 e), japanin aivokuume (n. 260 e, auts!), lavantauti (n. 30 e) ~ 410 e
  • Matkavakuutus, 6 kk (sisältäen ambulanssikuljetuksen Suomeen) ~ 600 e
  • Vaihto-ohjelma (Janilla) 1 900 e
  • Laitteet (kamera tarvikkeineen ja miniläppäri) 500 e 
  • Passin uusiminen kuvineen ~ 63 e
  • Kamerahankinta varusteineen ~150 e
  • YHTEENSÄ  4450 e
Alustava rahoitus
  • Turun yliopiston vaihto-opiskeluapuraha 1 600 e
  • Säästöt palkkatöistä 1 800 e
  • Opintolaina 2000 e (olen aika lainavastainen ihminen, mutta tässä vaiheessa elämysten mahdollisuus vie voiton. Lisäksi opintolaina on lainana riskittömimmästä päästä).
  • YHTEENSÄ  5300 e 
Rahoituksen pitäisi siis alustavasti riittää ja opintotuilla sekä mahdollisella lisäopintolainalla saa varoja elämyksiin paikan päällä.

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Madventuresin syvemmät reissukokemukset

Madventures-kaksikko oli illan päätähtenä Kilroy Live 2011 -tapahtumassa Helsingin Vanhalla yo-talolla, kun Change X bongaili paikalta vinkkejä reissuun.


Riku ja Tunna kertoivat esityksessään ajatuksistaan syvempiin reissukokemuksiin ja Kaakkois-Aasia-spesifejä näkemyksiä tarkasteltiin miehiltä esiintymisen jälkeen.

Tärkeäksi asiaksi suunnattaessa Kaakkois-Aasiaan Riku mainitsee seikan, johon Change X -blogikin tähtää:

- Ei tuudittauduta tunteeseen, että ei tarvitsisi suunnitella mitään. Tsekataan ennakkoon paikalliset uutiset, lehdet, musiikki, leffat ja dokumentit, reitti ja faktakirjatkin, hän kertoo.

Esityksessään Riku ja Tunna mainitsivat vinkeiksi syvempiin reissukokemuksiin myös paikallisen ruoan syönnin, junasta hyppäämisen kesken matkan, jonkin sellaisen tekemisen, jota ei normaalisti tekisi sekä informaatiokatveeseen menemisen ja tutustumisen muihinkin paikallisiin kuin tarjoilijoihin ja taksikuskeihin.

Entä mitä asioita Kaakkois-Aasian suuntaan matkustaville sitten tavataan liioitella?

- Käärmeistä ja muista myrkyllisistä öttiäisistä puhutaan liikaa, toteaa Riku.

Tunna jatkaa, että sellaisten kohtaaminen ja erilaiset myrkytykset ovat erittäin harvinaisia.

Madventures-kaksikko on ollut pari kertaa sairaalassa tiputuksessa ja molemmilla kerroilla huonosti kiertävän hotelliruoan tai pizzojen nauttimisen jälkeen - paikallista ruokaa syötyä tällaisia komplikaatioita ei ole tullut.



Muutos on väistämätön

ChangeX:n yksi teesi on väliotsikon mukainen, mutta muuttaako maailman näkeminen ihmistä?

- Muuttaa, yleensä avoimemmaksi muita kohtaan. Vanha viikinkisanonta kuuluu, suurin piirtein, että ”älä kerro minulle, kuinka paljon olet opiskellut; kerro, kuinka paljon olet matkustanut”, Riku kertoo.

Entä miksi kannattaa ylipäätään lähteä maailmalle?

- Esimerkiksi juuri ymmärtääkseen toisia. Jos emme ymmärrä toisiamme, siitä syntyy vain entistä enemmän konflikteja, Tunna vastaa.

-…ja maailmalla oppii tuntemaan itsensä”, päättää Riku haastattelun.

Madventuresilta ilmestyy marraskuussa uusi matkasuunnittelun ja -fiilistelyn kirja Mad World – Seikkailijan Atlas (Johnny Kniga).

Welcome to the trip of dreams!

ChangeX is something more than an ordinary student exchange blog. We want to explore in addition to Southeast Asia and its cultures ourselves and see how the totally different scenery will be change our viewpoints of life.

To get to know us and the actual aim of the blog, check our About page.

As we start our trip from Finland and majority of our planning process is relevant only in here, we well post those writings in Finnish. But during our trip we'll start to post stuff in English so that possible international viewers also get a chance of see our reflections.

Planning is on its way as you can guess from this photo:


Continuing reading.

- Jani