Pages

tiistai 24. heinäkuuta 2012

Pohdittavaa tuleville vaihtareille

Vaikka kirjoittaisin kuinka paljon tahansa, en pysty tyhjentävästi selittämään, millaista on vaihto-opiskella Malesiassa. Suomessa ennen matkaan lähtemistä tiesin suurin piirtein vain sen, että siellä on lämmin. Olin toki lukenut vaihtoraportteja ja -blogeja etukäteen, ja suosittelenkin tätä kaikille orientoitumiseksi. Hyvää pohjustusta vaihto-opiskeluun oli myös käydä Asian Business and Culture -kursseja Tampereen yliopistossa.

Kirjoitan tämän siksi, että seuraavien vaihtoonlähtijöiden olisi helpompi valmistautua aikaansa Malesiassa, sillä henkinen valmistautuminen tulevaan ei liene koskaan pahitteeksi. Erityisesti muutamilla suomalaisilla kulttuurishokki iski yllättävän voimakkaasti. Se tietysti vaikeutti huomattavasti vaihto-opiskeluajasta nauttimista. Valmistautumattomuus ja ylisuuret odotukset aikaisemmin vaihdossa olleiden ihmisten hehkutusten pohjalta olivat varmasti yksi syy tähän. Suurimmalla osalla, kuten minulla, ei kuitenkaan ollut mitään hätää koko reissunsa aikana ja suurin osa porukasta nautti täysin siemauksin joka hetkestä. Silti haluan vielä tuoda esille muutaman seikan.

Malesiaan vaihtoon lähtijöille tiedoksi, että maa todellakin on muslimimaa. Se näkyy ja kuuluu katukuvassa. Monet paikalliset naiset pukeutuvat huntuihin ja länsimaistenkin naisten on syytä kiinnittää huomiota pukeutumiseensa. Liian vähissä vaatteissa kulkiessa voi joutua ahdistelun kohteeksi, ja moskeijat kannattaa ainakin kiertää kaukaa. Rukouskutsut kajahtelevat moskeijoista viisi kertaa viikon jokaisena päivänä alkaen aamulla kuuden aikoihin. Esimerkiksi E-Parkin C-blokissa läheisen moskeijan ämyrit olivat aivan ikkunoidemme alla.

Malesia ei ole, ainakaan vielä, kehittynyt ja korkean tulotason valtio, vaikka se onkin yksi Kaakkois-Aasian kehittyneimmistä maista. Monet ihmiset tulevat siellä toimeen muutamalla sadalla eurolla kuukaudessa ja ihmettelevät länsimaiden korkeaa hintatasoa. Malesiassa esiintyy vielä runsaasti korruptiota, vaikka siihen tavallinen matkailija ei välttämättä törmääkään. Vaikkapa liikennepoliisin voi helposti lahjoa muutamalla kymmenellä eurolla. Julkinen liikenne esimerkiksi Penangilla on surkeasti organisoitu ja tehoton. Opetuksen taso ei lähelläkään sitä, mihin olemme Suomessa tottuneet.

Malesia ei ole länsimainen valtio. Siellä on omat tapansa ja kulttuurinsa. Aikakäsitys on paljon liukuvampi kuin meillä Suomessa, jossa olemme kovin tottuneet täsmällisyyteen. Bussit saattavat lähteä tunninkin myöhässä.

Byrokratiaa on paljon ja monet asiat etenevät erittäin hitaasti Kaakkois-Aasiassa. Tuntuu, että monet yksinkertaisetkin asiat on tehty kovin hankaliksi. Suomalaisena täällä saa opetella kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, kun asiat eivät toimikaan ”hyvin” ja samalla tavalla kuin kotimaassa. Odottelua ja papereiden pyörittämistä on tiedossa Malesiaan menijöille.

Malesia ja Suomi ovat todella erilaisia paikkoja. Ne ovat paljon erilaisempia kuin osasin kuvitellakaan, enkä kaikkia eroavaisuuksia osaisi mitenkään sanoin kuvaillakaan. Jotkin asiat ovat paremmin Malesiassa, jotkut taas Suomessa. Malesialaiset ovat ylpeitä maastaan ja malesialaisuudestaan, samoin kuin me olemme kotimaastamme ja suomalaisuudestamme. Lyhyesti sanottuna neuvoni vaihtarille on, että varaudu erilaisuuteen.

Tämän tekstin tarkoituksena ei todellakaan ollut pelotella tulevia vaihtoon lähtijöitä, vaan saada  teidät pohtimaan suhtautumistanne uusiin kulttuureihin ja elämäntapaan. Kun olet henkisesti valmis lähtemään, selviät Malesiassa hienosti. Painotan vielä, että suurimmalla osalla vaihto-opiskelijoista ei ollut ongelmia kulttuurishokin kanssa. Itse ainakin osasin nauttia joka hetkestä täysin siemauksin. Vaihto-opiskelu Malesiassa oli uskomaton kokemus, joka ei helposti unohdu. Ainakin minulle se oli elämäni tärkein kokemus tähän mennessä.

Tsemppiä kaikille vaihtoa suunnitteleville, lähtekää rohkeasti maailmalle!

Paljoa en reissuun tavaraa ottanut, mutta näin paljon piti kantaa kotiin.



65-litrainen rinkkani kotimatkaa varten pakattuna oli aivan täysi ja painoi lähemmäs 20 kiloa. Pienemmällä rinkalla en olisi selvinnyt.

Malesialainen pullonavaustekniikka.
Noin 1 ringitin arvoinen syntymäpäiväkortti.
Vaihto-opiskelua E-Parkissa.
Joskus ihminen tulee matkallaan risteykseen ja on tehtävä valinta suunnasta.
Todisteita opiskelusta Malesiassa.
Todisteita opiskelemattomuudesta Malesiassa.
Meidän kämppä E-Parkin C-blokissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti